Mentalisation Based Treatment (MBT)

In 2010 heb ik een cursus gevolgd van Marianne Kaarsemaker-Verfaille,  waarin MBT werd aangeboden als een methodiek binnen de beeldende therapie. Het is een evidence based behandelmethode  ontwikkeld door Bateman en Fonagy. Het is een methodiek die in het hier-en-nu uitnodigt en stimuleert om tot meer reflectie te komen en contact te komen tot eigen beleving én het besef dat een ander een ándere beleving kan hebben. Ervan uitgaande dat het vermogen tot mentaliseren ergens in het opgroeien niet voldoende tot ontwikkeling heeft kunnen komen, kan er in therapiesituaties alsnog  aandacht aan besteed worden en ontwikkeling al doende gestimuleerd worden. Het vraagt om een oprechte open houding  om als therapeut dat te ontmoeten wat er is in het moment zélf. Daarin kan de cliënt meegenomen worden om zaken anders te leren benaderen. Te ontdekken waarom hijzelf en de anderen zo reageren in een situatie als ze doen. Naarmate de cliënt beter gaat begrijpen en doorvoelen , verwerft hij meer controle over zijn impulsen en gevoelens en wordt het contact met de ander genuanceerder en minder bedreigend.

Deze open en oprechte houding in de therapie spreekt mij zeer aan.  Dat heb ik altijd gehad.  Het heeft mij veel gebracht om daar passende methodieken  bij te vinden, passend bij mijn stijl. . Het helpt mij als therapeut om me continue bewust te blijven en open te stellen voor wat er kan ontstaan in het moment. Beeldende therapie is een vertragend middel waardoor er meer gelegenheid is om te mentaliseren en tot contact te komen. Ook voor degenen die dat spannend vinden. Beeldende therapie heeft daarbij nog voldoende mogelijkheden om tussenstappen te creëren en contact met eigen beleving, contact met de ander gedoseerd te laten plaats vinden. Dit zal bovengenoemde vermogen tot controle alleen maar versterken.

 • Even voorstellen

  Even voorstellen

  Mijn naam is Meriam te Rietmole. Ik ben geboren in 1971 en ben eigenlijk mijn hele leven nieuwsgierig geweest. Naar wat....

  Lees meer
 • Anita van den Berg, oud-leidinggegevende Anita van den Berg, oud-leidinggegevende

  "Ik heb Meriam leren kennen als iemand die altijd op zoek gaat naar de verschillende kanten van een persoon"

 • Erica v B, oud-cliënt Erica v B, oud-cliënt

  "Er zat een zekere oprechtheid in, in Meriam. Door die oprechtheid durfde ik mezelf durfde open te stellen voor het beeldende "

 • Stan, scholier Stan, scholier

  "Laatste jaar groep 8 leuk afsluiten"

 • Luca, scholier Luca, scholier

  "Ik vond het leuk om in het hout te zagen"

 • Miralda V, oud-cliënt Miralda V, oud-cliënt

  "Als de hele wereld tegenzit en alles is lastig, neem dan een homp klei. Het heeft mij erg geholpen om écht in contact te komen"

 • Jetske van der Greef, oud-Directeur 'de Ontdekkingsreis' Jetske van der Greef, oud-Directeur 'de Ontdekkingsreis'

  "Het is heel fijn om in Meriam's energie te zijn. Ze heeft een sterke combinatie van zachtheid en kracht"

 • Christien, collega vaktherapeut Christien, collega vaktherapeut

  "Meriam weet de paarlen"

 • Meriam, eigenaar van Beeld-in-Beeld Meriam, eigenaar van Beeld-in-Beeld

  "Welkom om een reactie te geven"