Somatic Experiencing

Somatic Experiencing is een lichaamsgerichte vorm van traumabehandeling. Denk dan aan behandeling van mensen met acute trauma zoals een ongeluk en ook aan behandeling van ontwikkelingstrauma. Trauma is misschien een wat zwaar woord om zo te lezen, maar eigenlijk is het iets wat vaak voorkomt.  Alles wat zoveel indruk heeft gemaakt het niet z’n weg heeft kunnen vinden, daarvan zit de energie nog in het lichaam. En dat heeft gevolgen voor keuze mogelijkheden tav toekomstige situaties.  Trauma  kan ook  iets zijn wat klein lijkt. Alles wat té snel,  té onverwacht en té groot was om mee te dealen, zit nog ergens in je lijf.

De methodiek is lichaamsgericht waardoor het verhaal van het trauma niet persé gedeeld hoeft te worden.  Dit maakt dat heel veel herbelevingen voorkomen kan worden. De in het lichaam vastgehouden energie agv het trauma wordt geleidelijk aan benaderd en ontladen. Hierdoor komt er ruimte vrij. Zowel op fysiek niveau als op emotioneel-cognitief niveau. De individu krijgt de regie terug over het eigen functioneren en zal geleidelijk aan weer meer open in het leven kunnen staan.

Deze opleiding (2015-2017) is voor mij een waardevolle toevoeging tav de scholing die ik al gedaan heb en de vaardigheden en kwaliteiten die ik heb en ontwikkeld heb. Deze  methodiek helpt mij om nóg meer af te stemmen eigenlijk, en respectvoller én efficiënter te werken.  Voor mij is het alsof ik nu voor het eerst een vorm heb gevonden die ik over alles heen kan leggen. Het is een taal die heel mooi te combineren is met de beeldende therapie en aansluit bij mij als mens.

Somatic Experiencing is echter ook een hele duidelijke structuur die helpend is bij het aangaan én doorwerken van trauma om uiteindelijk weer te beschikken over een breder scala aan gedragsmogelijkheden omdat de lading eraf is. Je eigen systeem heeft weer vrij toegang tot meerdere keuzes.  Het kan soms zo zoeken zijn in een behandeling hoe om te gaan met de spannende, geladen stukken . Somatic Experiencing heeft daar een heel helder antwoord op. Het heeft mij veel gebracht en maakt dat ik alleen nog maar méér geïnteresseerd ben om te blijven groeien in mijn vak.

Voor meer informatie verwijs ik van harte door naar: www.traumahealing.nl

 • Even voorstellen

  Even voorstellen

  Mijn naam is Meriam te Rietmole. Ik ben geboren in 1971 en ben eigenlijk mijn hele leven nieuwsgierig geweest. Naar wat....

  Lees meer
 • Anita van den Berg, oud-leidinggegevende Anita van den Berg, oud-leidinggegevende

  "Ik heb Meriam leren kennen als iemand die altijd op zoek gaat naar de verschillende kanten van een persoon"

 • Erica v B, oud-cliënt Erica v B, oud-cliënt

  "Er zat een zekere oprechtheid in, in Meriam. Door die oprechtheid durfde ik mezelf durfde open te stellen voor het beeldende "

 • Stan, scholier Stan, scholier

  "Laatste jaar groep 8 leuk afsluiten"

 • Luca, scholier Luca, scholier

  "Ik vond het leuk om in het hout te zagen"

 • Miralda V, oud-cliënt Miralda V, oud-cliënt

  "Als de hele wereld tegenzit en alles is lastig, neem dan een homp klei. Het heeft mij erg geholpen om écht in contact te komen"

 • Jetske van der Greef, oud-Directeur 'de Ontdekkingsreis' Jetske van der Greef, oud-Directeur 'de Ontdekkingsreis'

  "Het is heel fijn om in Meriam's energie te zijn. Ze heeft een sterke combinatie van zachtheid en kracht"

 • Christien, collega vaktherapeut Christien, collega vaktherapeut

  "Meriam weet de paarlen"

 • Meriam, eigenaar van Beeld-in-Beeld Meriam, eigenaar van Beeld-in-Beeld

  "Welkom om een reactie te geven"